Меню

  Начало на конкурса Агар Арт 2018!

  18.10.2018

  Списание “Българска Наука” и фирмa RIDACOM обявяват началото на третото издание на конкурса Агар Арт за рисунка с микроорганизми върху хранителна среда! Той е аналог на конкурса Agar Art Contest на Американското общество по микробиология (ASM), който пък е вдъхновен от творбата на Росица Ташкова и огромния интерес, който тя предизвика в социалните мрежи – само в страницата на обществото снимката на бактериалната елхичка беше споделена почти 9000 пъти, получи над 400 коментара и беше харесана приблизително 12 000 пъти – повече от всяка друга публикация на страницата.

  През 2017 родните микробиолози се впуснаха в приключението за втори път с голям ентусиазъм! С награди бяха отличени Десислава Попова, капитан на отбор iGEM Bulgaria 2017, с творбата ѝ „Октопод“, нарисуван върху среда LB с E. coli (щам: DH5α), експресиращ цветни хромопротеини – син, червен и лилав; Ванина Кирова, „Ван Гог“, нарисуван върху CPSE агар с бактериите Entrococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae; доц. д-р Севдалина Тодорова, ръководител на клуб “Microbio art” в Русенски университет „А. Кънчев“ – филиал Разград, с творбата „Осми март“, Силвия Велева и Силвия Ветренска от РЗИ Пазарджик с творбата „Етно“, нарисуванасъс Staphylococcus aureus subsp. aureus NBIMCC 509 върху среда Baired Parker Agar Base – двете дами получиха и специалната награда на фирма RIDACOM за рисунките, изобразяващи две панди. Калоян Петров пък спечели наградата на публиката.

  Пътуващата изложба

  През 2018 година изложба, съдържаща 40 от творбите на участниците в първите две издания на конкурса, беше проведена в Националния природонаучен музей – София, в Регионалния природонаучен музей – Пловдив и по време на XIV Конгрес на българските микробиолози в Хисаря, а от първи ноември изложбата ще гостува и на Археологическия музей във Варна със специалната подкрепа на Регионален природонаучен музей – Варна.

  Включете се в Агар Арт 2018!

  Впрегнете цялото си въображение в създаването на картина! Боите са живи бактерии, платното – хранителна среда. Да докажем, че микробиологията е форма на изкуство!

  Изпратете ни най-добрата снимка на творбата си (с резолюция поне 1500х1500 px), както и кратко описание, в което давате информация за използваните хранителна среда и микроорганизми (вид и значимост) до 31 декември 2018 г. на e-mail: rositsa@nauka.bg, като всеки участник има право на няколко рисунки. Всеки участник трябва да посочи и телефон за връзка!

  Участниците в конкурса се съгласяват със следните условия:

  Снимките на творбите да се използват за реклама на конкурса, в публикации и репортажи, посветени на Агар Арт и рисуването с микроорганизми, без изрично споменаване на името на участника, когато това не е фокус на материала. Участникът се съгласява да бъде обявено името му при класирането. Участникът се съгласява снимките на творбите му да се разпространяват сред неограничен кръг от хора. Авторското право върху снимките принадлежи на проекта Българска Наука. Участникът и автор на творбата си запазва всички неотчуждими авторски права.

  Всички снимки ще бъдат качени във Фейсбук страницата на „Българска наука“, в специално създаден за конкурса албум и ще бъдат оценени от нашето жури, чийто състав ще обявим скоро!

  Наградите, които ви очакват:

  1-во място:

  Колие или тениска по избор от магазина на Българска Наука, абонамент за списание Българска наука, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM, а снимката на победителя ще бъде публикувана в списание Българска наука.

  2-ро място:

  Колие "Бактериофаг", чаша "Вирус", абонамент за списание Българска наука и хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM

  3-то място:

  Колие "Икосаедър/Вирус", абонамент за списание Българска наука и хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM

  4-то място:

  Абонамент за списание Българска наука и хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM

  Награда на публиката:

  Абонамент за списание Българска наука и хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM

  Наградата на публиката ще бъде определена според броя на харесванията и положителните реакции на снимките във Фейсбук.

  Победителите ще бъдат обявени до 10.01.2018 г.!

  Да докажем, че микробиологията е форма на изкуство!